Historia czekolady czyli „czekoladowe  warsztaty” w Pijalni  Czekolady E. Wedla

Czy wiesz, że historia kakao i czekolady sięga niemal 4 tysięcy lat wstecz, a kakao odegrało istotną rolę jako waluta w kulturach Majów i Azteków? Niewiele jest produktów spożywczych, które mają tak bogatą i intrygującą historię jak kakao i czekolada. Ziarno kakaowe, podobnie jak kawowe, odziedziczyliśmy z kultur Ameryki Łacińskiej z czasów przed Kolumbem. Kiedy Hernando Cortés po raz pierwszy sprowadził kakao do Europy i nauczył się robić z niego czekoladę do picia, wywołało to spore poruszenie. Obecnie, pomimo że Ameryka Łacińskiej jest ciągle ważnym dostawcą dobrego jakościowego kakao, to największe plony są umiejscowione w Afryce (Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana) i Azji (Indonezja). Nawet dziś kakao i czekolada emanują aurą tajemniczości, luksusu i przyjemności.

        O tym wszystkim dowiedziała się klasa 6 B uczestnicząc w „czekoladowych warsztatach” w dniu 5.10.16 w Pijalni Czekolady E. Wedla przy ul. Szpitalnej w Warszawie. Usłyszeliśmy również historię Fabryki E. Wedel – pierwszej w Polsce fabryki czekolady,  założonej w 1851r. Uczniowie mieli również możliwość  poznania pracy cukierników, dekorując samodzielnie słynne torciki wedlowskie.

Klasa VI B składa serdeczne podziękowania Radzie Rodziców SP 310 za dofinansowanie „czekoladowych warsztatów”,  które były dla kl. 6 b nagrodą za najlepsze wyniki w nauce w roku szkolnym 2015/2016.

 

Wycieczka w Góry Świętokrzyskie

W dniach 21 i 22  września klasa IIIc udała się na wycieczkę, będącą pierwszą nagrodą w dzielnicowym konkursie Ekoliga w kategorii szkół podstawowych.

Generated button

 

 

 

Dzień recyklingu

 Sprzątaniu Świata, w którym uczniowie klas III, IV, V i VI porządkowali najbliższą okolicę, towarzyszył obchodzony w naszej szkole Dzień Recyklingu. 19 września 2016 roku uczniowie SP 310 mogli podziwiać wystawę prac laureatów konkursu "Dla Ziemi", prezentujących drugie życie płyty CD i rolki po papierze toaletowym. Z tablicy informacyjnej można było dowiedzieć się, na co można przetworzyć makulaturę, puszki aluminiowe, plastikowe i szklane butelki oraz jak wygląda preforma butelki PET oraz ile takich butelek potrzeba na zrobienie bluzy polarowej. Na przerwach uczniowie mogli posłuchać audycji nagranej przez piątoklasistów na temat przetwarzania odpadów. Poniżej prezentujemy nagranie:

Czytaj więcej: Dzień recyklingu

 

 

   

Certyfikaty i programy  

 logo ogarnij

szkola z pomyslem

20161025 120343 576x1024

 

wf z klasa

   

Gazetka szkolna  

anafora

   

 indywidualni3

 

   

Ważne strony

 

         
           
anikar   kasisi  rr  bip  

 

 

 

   
© Szkoła Podstawowa nr 310 im. Michała Byliny